La UdL acull la primera sessió de formació dels tècnics del projecte ‘Jocs Emoti-Esportius’

Les escoles lleidatanes Espiga, Pràctiques II, La Mitjana, Països Catalans i Magí Morera acolliran el desplegament del projecte esportiu des de l’octubre al maig

Una trentena de tècnics i àrbitres que formaran part del projecte ‘Jocs Emoti-Esportius’ han assistit aquest dilluns a la primera sessió de formació que ha tingut lloc a l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL).

L’àrbitre de futbol de Primera Divisió, psicòleg esportiu i impulsor del projecte, Xavi Estrada, s’ha encarregat de dirigir la primera part de la formació amb l’objectiu de transmetre les premisses a complir per part dels tècnics una vegada desenvolupin el projecte en els cinc centres educatius de Lleida que hi participen en el mateix.

L’àrbitre i psicòleg esportiu ha fet especial menció a les capacitats cognitives i psicològiques de qualsevol esportista i com es poden modificar conductes per tal de cometre menys errors, poder anticipar-se al joc i aconseguir majors habilitats en el camp visual o en el càlcul de distàncies. Segons Estrada, “el cervell també es pot entrenar” i, tal com es desprèn d’alguns estudis: “El 80% del rendiment esportiu el tenim a la ment”.

Cadascuna de les sessions del projecte ‘Jocs Emoti-Esportius’ es dividiran en base a l’edat i els diferents nivells que s’han dissenyat en el marc del projecte. D’aquesta forma, es preveu que els nens evolucionin de forma progressiva i que, gràcies al reforç i treball psico-cognitiu que rebran a les sessions, puguin ser cada vegada millors en els diferents esports que practiquin i en el rendiment acadèmic. En aquest sentit, el psicòleg esportiu ha explicat que cada setmana es treballarà un esport diferent i s’aniran alternant entre el futbol, el bàsquet i l’handbol.

La segona part de la formació d’aquest dilluns a la tarda ha estat dirigida per les optometristes Gemma Viera i Laura Vicens, i Laila Melano, mestra d’educació infantil. Les ponents han explicat als assistents en què consisteix l’entrenament cognitivo-visual, per què s’utilitza aquesta metodologia i quin és el seu objectiu.

Viera ha incidit en la importància d’utilitzar les eines visuals i auditives adients en la infància, per tal que, més endavant es pugui traduir en un bon aprenentatge a l’escola. De fet, segons l’optometrista: “La visió és el procés d’entrada i sortida d’informació”. Finalment, els tècnics i àrbitres han pogut posar en pràctica els conceptes exposats amb una sessió pràctica d’exemple.

El pròxim dijous 19 de setembre tindrà lloc la segona formació a càrrec de les docents universitàries Gemma Filella (Doctora en Ciències de l’Educació) i Rosa Miralles (experta en educació emocional). En aquesta ocasió, els assistents descobriran què és el ‘HappySport’ i com es pot utilitzar un videojoc com a eina per educar emocions.

Cal recordar que el projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida, els departaments d’Ensenyament i Esports de la Generalitat de Catalunya i les federacions de futbol, bàsquet i handbol.

Menú